İİBF Mezun Rehberi

    KPSS Türkiye 3. sü  tarafından hazırlanan bu yazı da KPSS ve kariyer meslek sınavlarına hazırlık yapan kişilere rehberlik yapılmaktadır. İİBF mezunu hangi mesleklere girebilir, İİBF mezunları KPSS ye yönelik nasıl bir çalışma yapmalı ve birçok sorunun cevabını bulabileceksiniz.

    İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve benzeri fakülte mezunlarına yönelik olarak; KPSS A, Kurum Sınavları, Mülakatlar ve birçok konu hakkında bilgi sahibi olmanız için bu rehber hazırlanmıştır. Rehber içeriği bir süreç şeklinde işlenmiştir.










1) Halen lisans eğitimi alan arkadaşlara tavsiye;

     Yukarıda bahsi geçen fakültelerde okumakta olan arkadaşlarıma bir öneri ile başlamak istiyorum. Kariyer meslekleri ile ilgili bir hedefiniz varsa okumakta olduğunuz bölüm farketmeksizin "Hukuk,İktisat,Maliye,Muhasebe" alanlarını konu alan seçmeli dersleri seçmeye ve buradaki bilgileri özümseyerek anlamaya çalışınız. Sadece dersi geçmek için değil anlamak için ders çalışınız. Kariyer mesleklerinin dört ana başlığı bu konulardan oluşmaktadır. Mezun olduktan sonra gireceğiniz KPSS A sınavı, Kurum Sınavları ve Mülakatlarda burada ki bilgileriniz ölçülecektir.

2) Mezun olduktan sonra nasıl bir süreç bizi beklemektedir;
     Mezun olduktan sonra kamu kurum veya kuruluşlarında görev almak istiyorsanız KPSS A grubu veya KPSS B grubu sınavına girmeniz gerekmektedir. B grubundan halk arasında ki ismiyle " düz memur" olabilirsiniz. Burada çoğu merkezi atama ile sadece puan ile tercih yapıp yerleşmeyi bekliyorsunuz. Ancak A grubu kariyer mesleklerinde işler biraz farklı yürüyor. KPSS A sınavının yanında kurum sınavında da başarılı olmak zorundasınız. KPSS A da elde ettiğiniz başarı sadece bu kurum sınavlarına giriş de anahtar niteliğindedir. Şunu da belirtmek gerekiyor KPSS A puan şartı olmaksızın bazı mesleklerin açtığı sınavlara girilebiliyor. Örneğin; Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı, İdari Yargı Hakim Adaylığı, Kaymakam Adaylığı(sadece son sınav itibari ile aranmıyor).

3) KPSS A grubu hakkında genel bilgiler;
     KPSS A grubu sınav her sene yapılmaktadır ve puanın geçerliliği 2 yıldır. Sınav itibari ile o puanlarla 2 yıl içerisinde açılacak kurum sınavlarına başvuru yapabilirsiniz. KPSS A da birçok puan çeşidi vardır. Bunlar  GY-GK-Yabancı Dil Sınavı-İktisat-Hukuk-Maliye-Muhasebe-Kamu Yönetimi-Ulsulararası İlişkiler-ÇEKO... gibi ana başlıkların belirli oranlarıyla oluşmaktadır. Ancak şunu belirtmek gerekir ana dersler Maliye, Muhasebe, Hukuk ve İktisattır. Müfettişlik, Uzmanlık, Hakimlik, Denetçilik gibi pek çok sınav bu ana başlıklardan hazırlanan sorularla yapılmaktadır.


4) KPSS A için Yabancı Dil Sınavına girmek şart mı? (YDS)
     Yabancı Dil Sınavı KPSS den ayrı bir sınav olarak yapılmaktadır. Pek çok puan türünün hesaplanmasında Yabancı Dil Sınavının da etkisi olduğu için girilmesi gerekmektedir. Eğer sınava girilmez ise o puan türleri hesaplanmamaktadır. YDS'nin etkili olmadığı puan türünden de çok fazla alım yapılmamaktadır.

5) KPSS, Kurum Sınavlarına hazırlanırken  günlük ideal çalışma saati kaçtır?
    Günlük çalışma saatiniz hızınıza göre değişebilir. Ancak 4-5 saat ortalama tutturmanızı tavsiye ederim. Ayrıca her gün ders çalışmam lazım paniğine kapılmayınız. Haftanın belirli günü kendize izin verebilirsiniz. Durumunuza göre istisnai olarak 1 gün izninizi 2-3 güne çıkarabilirsiniz.

6) KPPS, Kurum Sınavlarında ders tekrarları ile ilgili olarak nasıl bir yol izlemeliyiz?
    Şahsen 4 ana dersin kaynağını aralıksız 23 gün çalışma ile yapıyordum. Tekrarları ise şu şekilde; Maliye'yi 7-8 ana başlığı var her gün bir başlık şeklinde, bitince Hukuk derslerini 14-15 gün süresince. Ve bunlarla birlikte yani 8+15 gün boyunca da daha geniş şekilde İktisat dersini tekrar ediyordum. Muhasebe ise tüm bunlarla birlikte ara da okuma yapıyordum. Konuları tekrar ederken bütünlüğü bozacak bir sistem ile tekrar yapmayınız. Belirli ana başlıklar düzeyinde planlama yaparak tekrarlarınızı sürdürünüz.

---------------------


         Çalışma Stratejisi  >> Tıklayınız
             Kaynak Listem  >>  Tıklayınız
Ders Çalışma Programı >> Tıklayınız

Hiç yorum yok: