30 Mart 2018 Cuma

Sayıştay klasik sınavında cevaplarda detaya inmeli miyiz?


Sayıştay klasik sınavına nasıl hazırlanmalıyız?
Sayıştay klasik sınavına hazırlıkta ek kaynak gerekli midir?

    Kariyer meslek sınavlarında en gözde mesleklerinden biri olan Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı sınavının ilk aşamasını artık atlatmış bulunuyoruz. Şuan çoğu herkes sınav sonucu üzerine odaklanmış forum ortamlarında sınav sorularını tartışmaktadır. Ancak bilinçli çalışan bunun bir zaman kaybı olduğunu bildiğini ve klasik sınava eleme sınavının ertesi günü çalışmaya devam ettiğini belirtmek isterim.

    Eleme sınavından sonra 2. aşama klasik sınav için adaylar tarafından ek kaynak gerekliliği, çalışma stratejisinin nasıl olması , cevaplardaki detayın önemi ve kompozisyon üzerine soruları sorulmaktadır.

    Gelen bir soruyu alıntı yaparak diğer tüm cevap isteyenlere buradan bilgi vermeye çalışacağım.

Merhaba
     Ben 30 Ekim tarihinde Sayıştay eleme sınavına girdim şimdi ise ilk defa  yazılı bir sınava hazırlanıyorum. Bloğunuzdaki paylaşımlarınızı okudum ve onlara ilave birkaç soru sormak istiyorum Öncelikle yazılı sınavda sorulara verilen cevapların uzunluğu ne kadar olmalı, çok mu detaya inmeliyiz yoksa yüzeysel cevaplar yeterli olur mu? 

Ayrıca elimde  kaynak olarak; 
Hukuk: Murat yayınları
Maliye: Pareto ve Murat Yayınları 
İktisat : Yüksel Bilgilinin kitapları mevcut. Bu kaynaklar yazılı sınav için yeterli olur mu yoksa ek bir kaynağa ihtiyaç var mıdır?










Cevaben;

Yazılı sınavda yorum veya bilgi soruları sorulabilir.
Bilgi istenilen soruda net bilgiyi vermeniz yeterli olur. Bilgiyle alakalı ancak sorunun cevabı olmayacak konulara değinmeniz gerekmez yazsanız bile puan alamazsınız.
Yorum sorularında ise konuyla ilgili olarak derli toplu bir yazı yazmanız gerekiyor.

Net bilgi isteyen soruya en son sınavdan örnek vereyim;
İdari yargılamadan; ivedi yargılama usulü nedir, ivedi yargılamaya tabi uyuşmazlıkları yazınız. Bu sorundan da anlaşılacağı üzere sizden net bilgi istiyor.

Yorumlama soruları daha çok maliye ve iktisattan geliyor. Örneğin herhangi bir ekonomik verinin grafikler üzerinden açıklanması istenebilir. Bu tür sorularda mümkün olduğunca fazla bilgi verin detaya inin. Detaya inin derken cevabınızın uzun olması uğraşına kapılıp aynı bilgileri tekrar tekrar yazmayın.


     Ayrıca klasik sınavla ilgili olarak çoğu kişinin merak ettiği farklı bir kaynağa başvurmanın gerekli olup olmadığıdır. Bununla ilgili şöyle söyleyebilirim; eleme sınavına hazırlandığınız kaynaklar klasik sınav için de yeterli olur. Ancak çalışma stratejinizi değiştirmeniz gerekli. Konuları soru cevap şeklinde yazarak çalışmaya özen gösteriniz. Cevaplarınız uzun ve kitap cümleleri olmasın. Soruları kendi ifadeleriniz ile kısa cevap şeklinde yazın. Sınavda kısa cevabı hatırlamanız size konuyu hatırlamanızda yardımcı olacaktır.

   En çok öneri  istenen konulardan biri de kompozisyon olmaktadır. Kompozisyon için size önerim Mahfi Eğilmez'in kişisel bloğunda ki ekonomi yazılarınızı okumanızdır. Güncel Türkiye ekonomik gelişmeleri üzerine ve genel iktisat bilgileri üzerine çok iyi ve anlaşılır yazıları bulunmaktadır. Siteye buradan ulaşabilirsiniz.


İlginizi Çekebilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder